Augustus 2014: COMPLETE VERSLAG: meerval- en karperjacht op de Ebro

Tekst en foto’s: Arnout Terlouw

De eerste dag op de Ebro zit erop. Iedereen heeft zijn eerste meerval gevangen, het weer was goed, en de stemming is opperbest. De vangdrang, de meervalkoorts heeft toegeslagen!

Tekst en foto’s: Arnout Terlouw

De eerste dag op de Ebro zit erop. Iedereen heeft zijn eerste meerval gevangen, het weer was goed, en de stemming is opperbest. De vangdrang, de meervalkoorts heeft toegeslagen!

DAG 1: 8 meervallen de eerst dag...

Playas de Chacon Niet dat het gisteren nu zo soepel was verlopen… Aangekomen op de luchthaven van Barcelona dachten we even snel onze huurauto op te pikken bij Firefly, geboekt via Auto Europe. Nou dat werd een domper.

Er stond een enorme rij met gefrustreerde mensen en al snel hoorden we verhalen dat sommige al 4 uur stonden te wachten!

Om een lang verhaal kort te maken, na een uur wachten hebben we de reservering kunnen cancelen en een andere auto kunnen huren bij Avis. Om 20.15 uur eindelijk in Caspe gearriveerd.

lekker ontbijt Nog even snel boodschappen doen en door naar het huisje in Playas de Chacon. Daar stond gelukkig het bier en cola al koud (bedankt nog Angelique!).

Na een prima nachtrust en lekker ontbijt op het terras in het ochtendzonnetje kwam Ron stipt op tijd op de koffie om ons daarna de stek te wijzen.


tegen 10.00 uur lagen de hengels erin


Na te zijn overgevaren lagen de hengels tegen 10.00 uur erin.
Na het noodweer van gisteren met zware onweersbuien was het nu heerlijk weer: windstil en het zonnetje brandde al lekker.

Lee zat al naast ons te vissen en begon meteen meerval te vangen.
Bij ons duurde het iets langer maar om even voor twaalf was het dan toch raak.

Max zijn 1ste meerval Max was de gelukkige en kon even later trots met zijn eerste meerval in het water poseren. Een mooie dikke vis van 117 cm.

Jasper met zijn 172 cm meerval Dat smaakte naar meer, vooral bij Jasper om dat hij nu aan de beurt was!


Lang hoefde hij niet te wachten want net na het verversen van het aas sloeg de linkerhengel dubbel en kon hij hem nauwelijks uit de steunen krijgen.

Het was meteen duidelijk dat het een betere vis was en na een kleine 10 minuten drillen en het nodige zweet lag er een mooie vis op de mat van 172 cm.


de aanbeten kwamen regelmatigHet weer liet zich van zijn beste kant zien, de 30 graden werd dik overschreden en er moest flink gesmeerd worden met zonnebrand.

Ron bleef de hengels uitvaren en ook nu weer bleek dit de sleutel tot meer actie. Het was nog geen gekkenhuis maar de aanbeten kwamen regelmatig.

Er ligt al behoorlijk vis op de stek Er werden nog 3 vissen verspeeld, waarvan een zeker goede vis maar ook nog 5 gevangen. Nog geen monsters, nog geen karpers, maar we hebben nog 5 dagen te gaan, 5 dagen dat er dagelijks pellets in gaan.

Er ligt al behoorlijk vis op de stek, dat was op de fish finder goed te zien, en dat zal waarschijnlijk de komende dagen alleen nog maar meer worden.

Dus hoop op meer en groter is er zeker!
De kop is er in ieder geval af! Kijken wat morgen brengt. Hopelijk meer verzuurde armen en dik, taai meervalslijm…

Hier nog een paar fotootjes van de eerste dag. Klik op de foto om meer & grotere foto's te zien

DAG 2: Meer dan 20 aanbeten

Dag 2 en dag 3 van onze meervaltrip waren twee dagen met veel aanbeten, veel meervallen en een paar verdwaalde karpers… maar ook de nodige verspeelde/geloste vissen, althans op dag 2.

Door problemen met de internetverbinding heeft het even geduurd voor een update maar hier is die dan eindelijk.
Dag 2 zal ik even kort samenvatten anders wordt het verhaal te lang.

… waaronder twee mooie schubkarpers Een productieve dag met uiteindelijk 14 vissen waaronder twee mooie schubkarpers.

de vis was nog duidelijk aanwezig op de stek Helaas geen grote vissen erbij maar het was vooral een dag van de nodige frustraties: zeker 5 losschieters en tot 2x een leaderbreuk en een doorgeschuurde hoofdlijn bij wat scheen grotere vissen te zijn…


Maar goed de vis was nog duidelijk aanwezig op de stek en het was hard werken geblazen die dag met meer dan 20 aanbeten.

Opvallend was wel dat na 16.00 uur ineens helemaal stil viel. Misschien vanwege de algenvorming door de hitte van 34 graden en het windstille weer?

Het ging er inderdaad heet aan toe die dag!

Een productieve dag

de vis was nog duidelijk aanwezig

meer dan 20 aanbeten

DAG 3: Superdag met 18 meervallen

licht bewolkt weer Dag 3 begon om 08.00 uur heerlijk, met licht bewolkt weer en een lekker verkoelend windje. Zou het vandaag zo blijven of zou de zon de wolken net als de dag ervoor ‘wegbranden”?

Een mooie meerval van 164 cm voor Onno


Het duurde nog geen 20 minuten voordat de eerste aanbeet zich aandiende.


Een mooie meerval van 164 cm voor Onno, die al snel gevolgd werd door nog een iets kleiner exemplaar voor Jasper.

Om 10.00 uur was het de hengel van Max die uit het niets dubbel sloeg.

Duidelijk was meteen dat het om een grote vis ging en Max kon wel wat hulp gebruiken van zijn vader Robert!

Een kwartier later kwam een grote kop boven, die zou weleens over de 2 meter kunnen gaan! Dat bleek te kloppen… 205 cm om precies te zijn. Dat bleek te kloppen… 205 cm om precies te zijn.
Een donkere, slanke meerval die natuurlijk uitgebreid op de foto moest met een apetrotse Max, gevolgd door de traditionele douche van Ron bij het vangen van een 2 meter+ meerval. Over de 2 meter voor Max!

de traditionele doucheDaarna konden we nauwelijks van een beetje rust genieten, want de aanbeten volgden elkaar in rap tempo op.

We waren vrijwel continue bezig met drillen…


de aanbeten volgden elkaar in rap tempo op


… opnieuw beazen of hengels binnendraaien om het aas te verversen en dan was het de beurt aan Ron om ze uit te varen en op de stek te droppen met een hand pellets er bovenop.

het aas verversen


Dit keer gelukkig nauwelijks lossers en geen enkele verspeelde vis, hoe anders dan de dag ervoor!


De karpers lieten zich niet zien maar de meervallen hadden er goed zin in.

Uiteindelijk bleef de teller op 18 meervallen staan met nog twee grote, dikke vissen erbij van 198 cm en 185 cm.

Kortom een superdag!

de teller bleef op 18 meervallen staan twee grote, dikke vissen van 198 cm en 185 cm. Kortom een superdag!

Zou het komen doordat we dit keer wel de gelukssteentjes, die we van Angelique hadden gekregen, hadden meegenomen? Moegestreden, bijna oververhit en lichtelijk verbrand gingen we met een zeer voldaan gevoel naar het huisje.

Zullen de komende dagen nog meer verrassingen in petto hebben? Misschien nog een echt grote karper of een van de monstermeervallen van de Ebro? Dat lees je morgen wel!

Hier nog een paar foto’s van de afgelopen 2 dagen. Klik op de foto om meer & grotere foto's te zien


Dag 4 begint goed met meerval van 198 cm…

De vierde dag alweer en de vraag was of het weer zo goed zou zijn als de dag ervoor. Toen de eerste aanbeet zich al na 20 minuten aandiende en een uur daarna opnieuw een grote meerval op de mat lag waren de verwachtingen hoog gespannen!

een heerlijke paella én een zwembad Na de avond ervoor een bezoek aan Bennie Muizelaar te hebben gebracht, waar we getrakteerd werden op een heerlijke paella én een zwembad waar Max en Jasper niet uit te slaan waren, stonden we met slaperige ogen om 08.00 uur toch weer aan de waterkant.

Het beloofde een hete dag te worden

Het beloofde een hete dag te worden, nou dat werd het ook met temperaturen die richting de 36 graden gingen!
Smeren en nog eens smeren, de schaduw opzoeken en zo nu en dan even een ‘verfrissende’ duik.

vol in de hengel hangen voor Onno Na een goed begin met een mooie meerval voor Jasper sloeg om 10.00 uur de hengel van Onno dubbel en kon hij hem met moeite uit de steunen krijgen.

De vis probeerde de bomen onderwater te bereiken en nam telkens enkele meters lijn en het werd vol in de hengel hangen voor Onno maar uiteindelijk lag hij uitgeteld voor de kant.


Een prachtige lichtgekleurde meerval van 198 cm en 51 kg.

Een prachtige lichtgekleurde meerval van 198 cm en 51 kg.

Oké, net geen 2 meter maar groot genoeg Oké, net geen 2 meter maar groot genoeg om toch een traditionele emmer water van Ron over zijn hoofd te krijgen!

Daarna bleef het verrassend stil op de meervalhengels maar de karperhengels zorgden toch voor een paar ‘bonusvissen’.Valentin was de koning te rijk!


Ook Valentin, die voor het kamp zorgde, ving twee karpers en was de koning te rijk!


een mooie karper van 25 pond voor Max We hadden afgelopen dag al met een paar kilo MTC liver boilies gevoerd en die leverde naast een paar meervallen ook een mooie karper van 25 pond voor Max op.


Die wilde hij nog graag vangen (liefst natuurlijk nog een beetje groter!).


Pas in de middag begon het plots weer hard te lopen en werd het werken geblazen in de hitte – voor ons maar zeker ook voor Ron, die keer op keer in de ‘ovenhete’ aluminium boot moest om de hengels 200 meter uit te varen.


we werden als echte toeristen verzorgd door Valentin


Tussendoor werden we als echte toeristen verzorgd door Valentin met hapjes, drankjes en perziken en de jongens hadden het reuze naar hun zin. Het leek wel vakantie!

de jongens hadden het reuze naar hun zin

Ondanks dat het voor het gevoel een stuk minder hard liep dan gisteren sloten we de dag toch af met 19 vissen: 2 karpers en 17 meervallen. Helaas was het formaat wat minder dan de dag ervoor maar je hoorde ons niet klagen! Voor vertrek voerden we nog 5 kilo liver boilies in de hoop op nog een mooie karper van 30, misschien wel 40 pond waar de Ebro ook om bekend staat. Morgen lees je of dat gelukt is…

Hier nog een paar foto’s: Klik op de foto om meer & grotere foto's te zien

Dag 5: hoge verwachtingen maar het blijft vissen!

Na de afgelopen twee topdagen waren de verwachtingen voor dag 5 hoog gespannen. Maar eens te meer bleek dat vissen geen wetenschap is en dat de vissen soms wat anders in de kop hebben. Misschien dat het snel dalende water daar deels de oorzaak van was? Of hadden we teveel druk op de vissen, op de stek gezet?

Vol verwachting keken we naar de toppen Tijdens het overvaren naar de stek sprongen de karpers als dolfijnen het water uit maar dat was al snel weer afgelopen.
Er stond een lekker windje maar het leek erop dat het weer een zeer warme dag zou worden.

Om 09.00 uur lagen alle hengels in: 4 meervalhengels en 4 karperhengels.

Vol verwachting keken we naar de toppen maar het duurde lang voor de eerste aanbeet zich aandiende op de meervalhengels.

Pas om 10.30 uur lag de eerste kleine meerval op de mat Pas om 10.30 uur lag de eerste kleine meerval op de mat en tot 13.00 uur sprokkelde we er nog 2 bij tot 128 cm. Gisteren liep het aan het begin ook niet echt hard dus Ron had er, net als ons, (nog) alle vertrouwen in dat het straks wel zou gaan lopen en dat we op het heetst van de dag weer vol aan de bak konden.

Stil was het ook op de karperhengels Stil was het ook op de karperhengels - geen karper maar ook geen meerval - dat was gisteren wel even anders! Niet op pellets, niet op de liver boilies…

Natuurlijk bleven we niet stil zitten wachten en werden de hengels regelmatig ververst en weer uitgevaren maar vreemd genoeg had dit weinig tot geen effect.

Toen de hengels alweer ruim een uur inlagen kwamen er uit niets toch een aanbeet. Het was de beurt aan Robert en die kon veen later een mooie, dikke vis van 175 cm op de mat bewonderen die aan een kant nog duidelijk sporen vertoonde van de paai.

een mooie, dikke vis van 175 cm

Zou dat het sein zijn voor een later bijtperiode? Helaas daarna bleef het weer verdacht stil.

Jasper pakte nog wel een mooie karper


Jasper pakte nog wel een mooie karper op de linkerkant maar de meervalhengels bleven er roerloos bij staan, zelfs geen enkele tik op de toppen.

daarna bleef het weer verdacht stil


Om 15.00 uur vrijwel gelijktijdig toch twee aanbeten. Ik pakte de eerste wat resulteerde in een meerval van 138 cm, maar Onno zijn vis was van een beter formaat; 189 cm.

Onno zijn vis was van 189 cm

Ron had nog steeds goede hoop op een echt dikke vis maar het mocht niet zo wezen. Robert kreeg nog twee lossers en dat was het voor vandaag, althans op de meervalhengels.

Max met nog een mooie, massieve Ebrokarper

Op de karperhengels kon Max nog een mooie, massieve Ebrokarper vangen, wederom op een pellet voorzien van een liver pop-up, van 14 kg en 95 cm.

Duidelijk was dat de vissen vandaag niet wilde azen als de dagen ervoor.

Wellicht dat het zakken van het water met zo’n 50 cm daar (deels) de oorzaak van was. Zo zie je maar weer, de ene dag is de andere niet en dat het niet simpel een kwestie is van 20 kg pellets dumpen om meerval op de mat te krijgen!

Uiteindelijk moesten we genoegen nemen met 6 meervallen en 2 karpers. Een koud biertje een een heerlijke, ijskoude airco hadden we wel verdiend!

Morgen de laatste dag, de laatste kans op een Ebromonster. Ron had ons verzekerd dat hij meestal het beste voor het laatst bewaard, dat op de laatste dag vaak de allergrootste vissen worden gevangen… zou mooi zijn!

Hier nog een paar extra plaatjes van dag 5: Klik op de foto om meer & grotere foto's te zien

DAG 6 op de Ebro: stilte voor de storm?

Er was een hete dag voorspeld met behoorlijk wat wind. Zou dat de meervallen (en karpers) weer tot azen zetten? Dat bleek helaas niet zo te zijn. Het werd een taaie laatste dag waarop het ook nog eens niet echt meezat. Wel kwam er een grote karper op de mat van 35 pond!

Ron had nog wel goede hoop Bij aankomst aan het water zagen we dat het water gelukkig niet veel verder gezakt was.
Er stond een lekker windje wat hopelijk voor de nodige verkoeling zou zorgen.
Om 09.00 uur lagen de hengels weer op de stekken en werd het tijd voor een kop koffie.

Af en toe zagen we een meervalstaart het oppervlak doorbreken, de meeste in de buurt van onze stek. Dat gaf hoop. Maar toen na 2 uur nog niets gebeurd was en de activiteit ook vrijwel tot nul was gedaald sloeg de vertwijfeling toch een beetje toe. Zou de dalende lijn doorgezet worden?

Ron had nog wel goede hoop en ik eerlijk gezegd ook maar toen om 12.00 uur, nadat we het aas nog maar eens ververst hadden, er ook niets gebeurde was duidelijk dat het een taaie laatste dag zou worden.

een dreigende onweersbui Even was er nog hoop op verbetering toen tijdens een dreigende onweersbui, die boven Chiprana hing, we eindelijk een goede aanbeet op de rechter meervalstok kregen.

Het was Jasper zijn beurt en die hing meteen vol in de hengel.

Een goede vis zoveel was duidelijk, misschien wel zijn grootste van de week, maar dat zullen we nooit weten. Uit het niets schoot de vis zomaar los. Balen!

Ook op de karperhengels was het verdacht stil en toen ineens toch die bevrijdende run!

Het was een van de hengels met de MTC liver boilies en na het eerste contact wist ik vrijwel zeker dat het om een goede karper ging. De vis bleef diep op zijn gewicht zwemmen zonder al te grote runs en na een paar minuten kon Ron een grote, massieve schub scheppen, die 17,5 kg bleek te wegen bij een lengte van 98 cm. een grote, massieve schub van 17,5 kg en 98 cm

Op de andere hengel ging ook een boilie en even later stond Robert op die hengel een goede vis te drillen. Het werd snel duidelijk dat om een meerval ging en voor de kant draaide een vis van zo’n 160-170 cm. Seconden later veerde de hengel recht, onderlijn doorgeschuurd!

Een kijkje met de fish finder


Daarna was het weer verdacht stil. Een kijkje met de fish finder leerde dat er niet echt veel vis meer op de stek lag en de meeste een stuk boven de bodem.

Daarom monteerden we een grote drijvende Dynamite meerval pellet op zo’n 1,5 meter boven de grond. Misschien dat nog een bonusvis zou opleveren…

een grote drijvende Dynamite meerval pellet

Dat gebeurde helaas niet, wel kwam er nog een aanbeet op de boiliehengel wat resulteerde in een kleine meerval. Het zou de enige van de dag worden. Ook dat is vissen!
Uiteindelijk was de score na 6 dagen: 69 vissen, met als uitschieters meervallen van 205 cm, 198 cm, 198 cm, 189 cm, 185 cm, 175 cm en 172 cm en karpers van 95 en 98 cm (17,5 kg).

Uiteindelijk was de score na 6 dagen 69 vissen

Al met al was het een superweek geweest, helemaal voor Jasper en Max! een superweek, helemaal voor Jasper en Max!

BEET.NL: Complete blog: Op meerval- en karperjacht op de Ebro

Met dank aan Ron (en Angelique) van
The Compleat Ebro Angler

Arnout TerlouwZie het originele verslag op BEET.NL: Complete blog: Op meerval- en karperjacht op de Ebro

Max in de krant

Max heeft met dit avontuur zelfs de krant gehaald.

Max in de krant