Augustus 2012: Zomersessie in Caspe

Wij zijn Sytse, Rob en Jelle. Dit jaar vertrokken we voor de tweede keer naar Caspe om op jacht te gaan naar persoonlijke records karper en een meerval boven de honderd pond.

karper PBVorig jaar hadden we door de moeilijke omstandigheden slechts 3 karpers en een meerval kunnen landen (wel meteen drie dikke dertigers hoor), dus dit jaar waren we uit op een revanche.

Vol goede moed het vliegtuig ingestapt, met drie eigen hengels, een rodpod en een schepnet, op weg naar Caspe.
De reis was voorspoedig en hoewel het in totaal maar 8 uur duurde stonden we te trappelen van ongeduld.

Eindelijk aangekomen op de camping werden alvast de hengels in orde gemaakt voor de volgende dag, en werd het tijd om te slapen.

kromme hengel De volgende dag ging de wekker al vroeg en we sprongen ons bed uit en de auto in. We volgden de routebeschrijving van Angelique op weg naar de stek. Na wat zoeken vonden we die en kwamen we terecht in het kamp wat Ron aan de andere oever had opgezet. Zo snel mogelijk de hengels uitvaren en het aftellen kon beginnen.

Rond elf uur ging de eerste hengel krom staan en kon Sytse de eerste vis van de sessie binnenhalen.

Sytse met een meervalletje Een meervalletje van net over de meter, maar toch een meerval en daar kwamen we voor.

Snel de hengel opnieuw uitvaren en terug de schaduw in. Het was immers over de 40 graden.

Opnieuw raak voordat het middag werd en ditmaal was het Rob die aan de bak kon met een dikke karper. Hoeveel hij precies woog zullen we nooit weten want de vis wist onder het schepnet los te schieten. Ik schat hem echter toch wel rond de 30 pond.

Nu was het mijn beurt voor een vis en ik hoefde niet lang te wachten tot een aarzelende aanbeet op mijn eigen karper hengels. Toch sloeg ik aan, in plaats van een explosie onder water en een dikke karper werd ik getrakteerd op een heuse voorn die het had voorzien op de 20mm vismeel pellet! Achteraf wel lachen maar op het moment zelf baalde ik natuurlijk wel.

een nieuw PB met 37 pond ’s Middags opnieuw actie toen een meervalhengel bijna doormidden brak door de keiharde aanbeet. Ik was er als eerste bij en had het genoegen om even met een echte meerval te kunnen knokken.

Zoiets heb ik van mijn leven nog niet meegemaakt. Ik werd bijna in het water getrokken door de brute kracht van dit beest.

Helaas zwom deze zich vast achter het talud voor de kant en wist zo te ontkomen. Ik moest een herkansing hebben en kreeg die ook toen er weer een beet volgde op de karper hengels en zo lande ik een mooie karper, ook meteen een nieuw PB met 37 pond.

een hele mooie karper

Later op de dag trok Sytse nog een hele mooie karper uit het water.

Op dag 2 visten we aan de overkant van onze stek, omdat Ron zijn nieuwe gasten dan kon verwelkomen in zijn kamp. Wij hadden daar geen problemen mee dus verkasten we naar de overkant.
Daar bouwden we een karper stek op met Rons magische partikelmix en een meervalstek met de pellets.

Ook dubbelruns kwamen regelmatig voorVandaag bleven de meervalhengels echter stil terwijl de karper hengels maar bleven afgaan.
Helaas bleken mijn nylonlijnen niet echt bestand tegen de vlijmscherpe mosselen dus werd er een hoop verspeeld, gelukkig wisten we die dag ook een hele serie dikke vissen wel te landen.

Ook dubbelruns kwamen regelmatig voor.

een hele serie dikke vissen

een hele serie dikke vissen

Dag 3 moest maar eens even voor een dikke meerval gaan zorgen.
Het begon allemaal wat stilletjes en toen er aan de overkant een meerval werd geland was er dus ook alle reden voor Sytse en Rob om in de boot te springen en een kijkje te nemen.

Ze waren nog niet weg of ik kreeg een run op mijn karper hengels en kon ik lekker gaan drillen. De vis kwam in het net en ik legde hem op de onthaakmat toen een meervalhengel besloot om krom te gaan staan.

Snel de hengel op de grond gelegd en de onthaakmat dubbelgeklapt.
Bij het aanslaan bleek de vis al ontkomen te zijn dus liep ik terug naar mijn karper van dik dertig pond.

Gebroken hengeltop Daar aangekomen bleek mijn hengeltop te zijn afgebroken!
In mijn leven heb ik nog geen hengel op de grond gelegd om dit te voorkomen, en meteen bij de eerste keer zie ik meteen waarom je dat ook maar beter niet kunt doen.

Rob met een meerval

De schade was echter niet heel erg en er werd gewoon met de hengel verder gevist. Of het nu toeval is of niet... De rest van de vakantie kwamen de meeste aanbeten op die beschadigde hengel.

Tegen het einde van de dag werd er door Rob nog een mooie meerval geland terwijl Sytse op datzelfde moment een karpertje stond te drillen.

Dag 4 Niks te klagen gehad maarja, nog steeds geen 100 ponds meerval gezien.
De stek begon wel steeds beter te lopen dus met het vertrouwen zat het wel goed.

niets te klagen

Wederom begon er een snikhete dag met een aantal karpers. Toen was het eindelijk raak.
Het was aan Rob de beurt om de volgende vis te landen toen de meervalhengel krom trok tot in het handvat. Ik was er zelf als eerste bij en sloeg de vis aan.

Bruut geweld aan de ene kant, en vastberadenheid aan de andere kant van de lijn. Rob de hengel in handen gedrukt en de handschoen aangetrokken om de vis te landen. Met nog ongeveer een derde te gaan kwam de vraag of ik het wou overnemen in verband met vermoeidheid en een kapotte lies.

ons doel bereikt

En of ik dat wou! De meerval was al aardig moe gestreden en ik kon hem redelijk makkelijk over het talud heen pompen, ook Sytse wou nog wel even zo’n beest aan de lijn voelen. Het was Rob zelf die uiteindelijk de vis de laatste meters naar de kant trok, waar ik hem al met handschoen stond op te wachten.

Een weging bracht de uitslag, met 177cm lang en 51 kg hadden we ons doel bereikt.

Tijdens het schieten van de foto’s ging er weer een karper hengel vandoor. Snel legde ik de camera neer en lande de kleinste karper van de sessie (ongeveer 3 pond). Daarna terug om meer foto’s te maken.

kamp Ron

Dag 5 De op een na laatste dag zaten we weer terug in kamp Ron. De andere gasten waren weer weg en wij konden daar terecht. In verband met meer schaduw zaten we daar toch echt lekkerder.

Wat we later op de dag zouden vangen hadden we niet eens durven hopen.

De dag begon rustig met af en toe een karper. Bij een volgende run op mijn twee 3/4 ponds hengels sloeg ik aan, hoewel het eigenlijk aan Sytse de beurt was, en had al het idee met een goeie vis te maken te hebben. De hengel na een tijdje toch maar aan hem gegeven en zelf het schepnet gaan halen. Ik zal zijn legendarische woorden nooit meer vergeten: “Jelle, hij draait zo moeilijk”.

Even later zag ik de reden, een monsterlijke schubkarper kwam naar de oppervlakte toe. Deze mag ik dus echt niet missen dacht ik en schepte het beest binnen. Wat we later op de dag
zouden vangen hadden we
niet eens durven hopen.

Sytse had het ondertussen druk met Rob assisteren zijn karper te scheppen en had zijn vangst nog geen moment kunnen bewonderen hoewel ik er nu vaak mee om de oren wordt geslagen.

Mijn god! wat was dit een beer van een karper zeg... Ik wist al direct dat dit een nieuw record was en dat de vis ver over de 40 pond heen ging. Een weging vertelde het nog sterker.

De naald bleef maar draaien en kwam uiteindelijk stil te staan op 60 Engelse ponden

De naald bleef maar draaien en kwam uiteindelijk stil te staan op 60 Engelse ponden.

Na de nodige foto’s hebben we de vis weer laten zwemmen. Toen Ron terugkwam met een andere visgids, Chris, baalde hij wel als een stekker dat we hem niet even in de bewaarzak hadden gedaan. Sorry Ron, we zullen volgende keer aan je denken.

een zware meerval Later op de middag weer een spektakel toen ik niets meer verwachtend, een meerval van 203cm en weer 51kg kon landen.

Onze laatste dag brak aan en we hadden onze doelen bereikt. Elke vis van vandaag zou nog een bonus zijn. Wat weinig meerval gevangen maar ja wel twee boven de 100 pond.

Alsof een of andere wet dat nog even recht wou trekken vingen we die laatste dag bijna uitsluitend meerval, waaronder weer een aantal fraaie exemplaren maar niks meer boven de 100 pond.
De tijd was bijna op en Sytse was bezig om waarschijnlijk de laatste meerval van de sessie binnen te draaien. Hij verspeelde hem echter vlak voor de kant achter hetzelfde talud waar ik eerder deze week ook al zo’n fraaie meerval verspeelde. Balen als een stekker natuurlijk, maar niks aan te doen.

sprongen we in de boot Toch kreeg hij nog een kans, ook deze keer zwom de vis zich vast achter het talud. Met de moed der wanhoop sprongen we in de boot en wonder boven wonder kwam de vis los.

Zo eindigde we de sessie met een zeer fraaie schub van 36 pond.

’s Avonds zijn we het succes gaan vieren in El Quijote waar we heerlijk tapas hebben gegeten.

Het is een fantastische week geweest waarin we onze doelen dik hebben behaald, en heerlijk hebben gevist dankzij de goede zorgen van Ron en Angelique.

een zeer fraaie schub van 36 pond Volgeladen met nieuwe ervaringen storten wij ons weer op de Nederlandse schubkarpers, mochten we volgend jaar weer in de gelegenheid zijn om te gaan dan komen wij zeer zeker langs.

Sytse, Rob en Jelle.

Meerval en karper